Tureckie potrawy cz. 7

turcja-7Wiele typowych dla tego regionu potraw przyrządza się z warzyw i produktów mlecznych, są zdrowe i lekkostrawne. Jedzenie to w Turcji rzecz święta a gościnności należy od wieków do najświętszych tradycji. Krajobrazy Anatolii mają wiele twarzy, są tak zróżnicowane że podróż tylko po tej jednej krainie dostarcza tylu wrażeń jakby się przemierzało cały kontynent. Bawełniana twierdza Pamukele takim mianem ochrzczono jedna z cudów natury. Te malownicze, wznoszące się jeden na drugim baseny są wypełnione gorąca wodą ze źródeł termalnych. Gdy woda stygnie zawarte w niej związki wapnia wytrącają się tworząc malownicze nacieki.

naprawa rtv poznań

Od dziesiątków lat turyści biorą tutaj lecznicze kąpiele i przy okazji podziwiają ten fenomen natury. Z małą niechlubną rezerwą w 1997 roku, gdy Pamulake zaczęło przypominać wysypisko śmieci musiało zostać na jakiś czas zamknięte. Wydarzenie stało się to na tyle głośne, ze dało oręż obrońcą naturalnego środowiska, którzy wymogli na władzach likwidację ohydnych, betonowych hoteli, które swego czasu wzniesiono tuż nad tarasami. Każdy kto tu był przyzna, że wybrzeża Turcji są przecudowne. Plaże morza Egejskiego ze swoimi zatoczkami, turkusową wodą i malowniczymi łańcuchami górskimi, które wyrastają niedaleko od brzegu to wymarzona bajkowa sceneria. Każdy kto szuka frajdy w wodzie, na wodzie albo gdzieś między morzem a niebem powinien czuć się w pełni usatysfakcjonowany. Jedno z najwspanialszych miejsc morza Egejskiego nazywa się Fethiye.

naprawa rtv poznań